skip to Main Content
YODA MENER.

YODA MENER.

Region Midt går forrest i besparelsen på efteruddannelse

Af: Martin Corÿdon Hochheim, Uddannelsesansvarlig i YODA.

I Danmark er uddannelsen i ortopædisk kirurgi fordelt på 3 regioner: Syd, Nord og Øst. Det skaber en naturlig diversitet i den regionale og særligt den lokale uddannelse. Den samlede uddannelse er bundet af målbeskrivelsen for hhv. introduktions- og hoveduddannelsen. Vores nye målbeskrivelser lægger som et af de få lægelige specialer, fokus på kommunikationen og de 7 lægeroller der skaber en dygtig læge, og ikke mindst kirurg.

Målbeskrivelser beskriver ikke det arbejde der ligger bag kvalifikation til introduktions- og hoveduddannelsen. En væsentlig del af det ligger i flere regioner ud over det daglige kliniske arbejde. En dygtig læge og kirurg er opdateret på den nyeste kliniske viden inden for specialet. Den viden fås ikke altid i ens lokale afdeling, hvorfor det er nødvendigt at kunne opkvalificere sig udenom ens fuldtidsstilling.

Region Midt indførte i efteråret 2023 ansættelsesstop og tilbageholdenhed i forhold til uddannelse og konferencer, hvilket i praksis stort set har betydet et stop for kurser og videreuddannelse for yngre ortopædkirurger i Region Midt.

Udmeldingen har vagt stor bekymring. Vi er som organisation nervøse for at de andre regioner mener at dette ligeledes er en nødvendig og berettiget besparelse. Vi efterspørger ikke uendelige midler, men en investering i uddannelse og en nødvendig økonomisk støtte til uddannelseslægen i dennes stræben efter en uddannelsesstilling.

Derfor valgte vi i YODA at frigøre de nødvendige midler for at kunne dække kursusudgifterne for uddannelseslæger i region Midt til vores forårsmøde. Det resulterede i at 10% af deltagerantallet til dette års møde var fra region Midt. Det var det mindste vi kan gøre.

I Danmark tilbyder kun region Syd kurser under introduktionsuddannelsen. Når andre regioner ikke kan tilbyde lignende og samtidigt fjerner den økonomiske støtte til kursusdeltagelse, skaber det en skævvridning af uddannelsen og konkurrencen. Det mener vi i YODA er forkert. Mængden af kurser for yngre ortopædkirurger er stor og konkurrencen for at kvalificere sig til hoveduddannelse bliver kun større. Fremadrettet vil vi i YODA fortsat arbejde for, at alle regioner følger region Syd og tilbyder de yngre læger under introduktionsuddannelse specialespecifikke kurser i basale principper og viden i den ortopædiske kirurgi. Et obligatorisk Basal Osteosyntese kursus under introduktionsuddannelsen bør være en mulighed i Danmark, men hvis AO og ATLS fortsat skal vægte tungt til hoveduddannelsessamtalerne, bør de være en del af ens introduktionsuddannelse og ikke en lavt hængende frugt der kan bespares.

Det mener vi i YODA.

“Korrektion

I sidste afsnit skal det uddybes at enkelte afdelinger i landet tilbyder deres introduktionslæger AO eller ATLS under deres ansættelse. Region Syd er den eneste region der tilbyder I-kurser(regionalt afviklede kurser) i ortopædkirurgiske færdigheder under introduktionsuddannelsen.”