skip to Main Content

Nyhedsbrev – December 2016

 

Leder

Endnu et år er gået og julen står for døren. Måske er de mørke december aftener blevet brugt foran skærmen med den norske ungdomsserie ”Skam”. Og hvad får voksne mennesker til at tilbringe aftenerne med langstrakte dybfølende kærlighedsscener, ungdomsfester og identitetsproblemer. Måske fordi det vækker minder om vores egen gymnasie- og ungdomstid. Tænk hvis der fandtes en serie om livet som yngre ortopædkirurg der kunne vække minderne frem og skabe samme eufori hos nogle af vores ældre kollegaer om tiden som yngre læge. Nu ville det være elegant hvis jeg kunne præsentere at YODA ville lancere en sådan serie, men det gør vi ikke. Til gengæld håber jeg at nuværende yngre ortopædkirurger om 20-30 år vil kunne mindes deres yngre læge arbejdsliv med en glæde og entusiasme. Jeg tror de fleste af os i større eller mindre grad er blevet inspireret til at vælge specialet ortopædkirurgi af en ældre kollega som brændte for sit arbejde. Minderne om tiden som yngre ortopædkirurg tror jeg afhænger af den fortælling man som yngre læge skaber for sig selv og sin omverden. Så mit budskab i denne juletid er enkelt, men ikke altid lige nemt: Vær med til at skabe en god fortælling om vores arbejde og speciale, både for dig selv og for andre. I en tid med 5-års frist, produktivitetskrav, specialistnomering, måske tidsbestemt forlængelse af udsigten til en overlægestilling etc., kan det være svært. Men det ændrer ikke på mange af de ting som gør ortopædkirurgi til det fedeste speciale; et bredt patientklientel, håndværket, den afvekslende hverdag, teknikken og værktøjet, de umiddelbare resultater af behandlingen, de glade patienter og naturligvis de mange fede kollegaer. Så skab din egen julefortælling for dig selv, dine nuværende og eventuelle fremtidige kollegaer. Ortopædkirurgi er ”kult”. Glædelig jul!

Casper Dragsted, Formand for Yngre Ortopædkirurger Danmark


Kursus: ”How to do a TKA” for HU-læger og afdelingslæger I Stockholm.

Se dette spændende tilbud om kursus i TKA som afholdes i Stockholm 21.-23. marts 2017. Kurset kombinerer forelæsninger, workshops og operation på sawbones. For mere info og tilmelding se her:

Missing Event Data

Forskningsudvalget

I forskningsudvalget ser vi frem til det nye år hvor der vil blive lagt fokus på videreudvikling af forskningsrelaterede webinarer i YODA regi. Vi gentager succesen fra efteråret med et basal-forskningswebinar allerede i foråret. Dato vil blive meldt ud snarest. Hen af vejen vil der blive tilføjet nye kurser bl.a. for brugen af spørgeskemaer indenfor ortopædkirurgien og systematisk review. Igennem flere år har YODAS forskningskort figureret på hjemmesiden som en guide til forskningsinterreserede med kontaktpersoner for de regionale forskningsaktive centre. En rundspørge har vist at disse kontaktpersoner meget sjældent blev taget i brug. Ved seneste bestyrelsesmøde blev det besluttet at afløse forskingskortet med en mere direkte adgang til YODAs forskningsudvalg. Dvs. at man som forskningsinteresseret kan skrive direkte til forskningsudvalget, der så vil formidle kontakt til den pågældende region eller afdeling. Vi håber at denne ordning vil blive brugt flittigt og vil evaluere den årligt. For alle forskningsaktive medlemmer af YODA skal der slutteligt lyde en opfordring til at melde sig ind i forskningudvalget så vi sammen kan sikre og højre kvaliteten i den ortopædkirurgiske forskning.

Søren Ohrt-Nissen, Formand for forskningsudvalget.


Kursusudvalget

Jeg er ny kursusansvarlig og glæder mig til at fortsætte med de mange gode kursustilbud hos YODA. Til det har jeg brug for ind-put fra alle vores medlemmer, hvad drømmer I om af kurser? Hvad mangler? Har du gode ideer, går du med en underviser i maven eller har du lyst til at være med i kursusudvalget, så skriv meget gerne til mig på kursus@yngreortopaedkirurger.dk – HUSK det tæller på CV’et

2017 byder som noget nyt på radiologi kursus i Region Syd og Øst, datoer følger og vil blive meldt ud så snart alt er på plads. Vi arbejder også på suturkursus både i Hovedstaden og Jylland. Vi fortsætter selvfølgelig med de hidtidige populære skadestuekurser, kirurgiske adgange mm.
Vi ses i 2017

Kathrine S. Rasch, Kursusansvarlig, Yngre ortopædkirurger Danmark


YODA lokalt


Øst

Så er overdragelsen af posten som regionsansvarlig så småt ved at være gennemført, og jeg er taknemmelig for muligheden for at deltage i bestyrelsesarbejdet.
Til november blev skadestue kurset gennemført med stor succes og stor tilfredshed hos de deltagende. Gode undervisere og koordinatorer fra Bispebjerg kan takkes for deres indsats til dette.
Til foråret forventes at blive afholdt nyt skadestuekursus samt kursus i kirurgiske adgange, så hold øje med hjemmesiden til foråret samt tilmelding til disse!
Og selvfølgelig bliver der afholdt torsdagsbar snarest, så hold øje med Facebook hvis du vil møde dine kollegaer fra andre afdelinger.!
God jul og godt nytår!

Jacob F. Mortensen, Regionsansvarlig Øst